مهم‌ترين خطرهاي فضايي كه زندگي ما را تهديد مي‌كند

۸۲ بازديد

كدام روز است كه تلويزيون و راديو را روشن كنيد و خبري از جنگ و جنايت و سيل و زلزله و ديگر بلاياي انساني و طبيعي در گوشه و كنار اين دنيا نشنويم؟ هر روز آن قدر خبر‌هاي گوناگون از مشكلات مردم و مسائل بين‌المللي در گوشي‌هايمان مي‌خوانيم و مي‎شنويم كه شايد وقتي صحبت از خطرات فضايي مثل خطر جدي برخورد احتمالي يك سيارك به زمين به ميان آيد اتفاقي لوكس و هاليوودي به‌نظر برسد.

اما در شرايطي كه زندگي ما كاملا به فضا و فناوري‎هاي فضايي وابسته است، اين فقط يكي از تهديد‌هايي است كه زمين و فناوري‎هاي زميني از سوي فضا با آن روبه‎رو هستند. مقابله با اين خطرات نيازمند همكاري‎هاي بين‌المللي و تخصيص بودجه‎هاي كافي و پيوسته است. در همين خصوص آبان امسال، شهر سويل در اسپانيا ميزبان وزراي علوم كشور‌هاي عضو سازمان فضايي اروپا (اِسا) خواهد بود. هدف اين نشست بررسي اولويت‎ها و بودجه‎بندي فعاليت‎هاي سه سال آينده اين سازمان است.

مهم‎ترين برنامه اين نشست تدوين برنامه جامع ۲۰۰ ميليون يورويي براي ايجاد سامانه دفاع سياره‎اي خواهد بود. در اين بين اگر تمام كشور‌هاي عضو با اين برنامه موافق نباشند، بودجه كمتري دريافت خواهند كرد. مقابله با كدام تهديد‌ها در اولويت است و در مورد كدام يك از تهديدات ديگر ناچاريم اميدوار باشيم كه اتفاق نيفتد!

سازمان فضايي اروپا سازماني مستقل از اتحاديه اروپاست كه رويداد‌هايي مثل برگزيت يا خروج بريتانيا از اتحاديه اروپا تاثيري در فرآيند‌هاي آن ندارد. به طور كلي خطرات فضايي را به سه گروه اصلي مي‎توان تقسيم‌بندي و راهكار‌هاي مقابله با آن‌ها را بررسي كرد. در ادامه با اين سه خطر اصلي و تبعات رخداد آن بيشتر آشنا مي‌شويد.

زباله‎هاي بي‌شمار فضايي

مهم‌ترين تهديدات فضايي كه زندگي ما را در زمين تهديد مي‌كند

خطر زباله‌‏هاي فضايي، از پيامد ساخته‌ها و مهندسي‌هاي خود ما انسان‏ها در فضا ناشي مي‌شود. با شروع مسابقه فضايي آمريكا و شوروي سابق در نيمه دوم قرن بيستم و به دنبال آن پيوستن ساير كشور‌ها به باشگاه كشور‌هاي صاحب فناوري پرتاب ماهواره، خواه‌ناخواه موشك‎هاي زيادي وارد مدار زمين شدند. اين در حالي است كه اوايل عصر فضا كسي به سرنوشت ماهواره‎ها پس از پايان ماموريت‎شان اهميت نمي‎داد و تصور مي‎شد فضا به اندازه كافي بزرگ است.

البته اين جمله در مورد كل عالم صادق است، اما مدار‌هاي اطراف زمين تهي‎ناپذير نيستند. در حال حاضر تخمين زده مي‎شود بيش از يك ميليون زباله فضايي با ابعاد بزرگ‌تر از يك سانتي‏متري در مدار زمين وجود دارد. نيمي از اين زباله‎ها حاصل آزمايش ضدماهواره‎اي چين در سال ۱۳۸۶/ ۲۰۰۷ است. چين در جريان آن آزمايش يكي از ماهواره‎هاي خود را با موشك منهدم كرد و متعاقب آن برخورد تصادفي بين ماهواره از كار افتاده روسي و ماهواره‎ آمريكايي در سال ۱۳۸۸/۲۰۰۹ نيز رخ داد.

هركدام از اين زباله‎هاي فضايي ممكن است به ماهواره‏هاي ديگر برخورد كنند و با آسيب وارد كردن به آن‎ها صد‌ها هزار زباله فضايي جديد ايجاد شود. در همين رابطه مهندسان هوافضا درباره سندرم كسلر (Kessler syndrome) هشدار مي‎دهند؛ سناريويي كه مي‌گويد چگالي اشيا در مدار پايين زمين (LEO) مي‌تواند آنقدر بالا برود كه برخورد بين اشيا، آبشاري از برخورد‌هاي بعدي را به همراه داشته باشد. به اين ترتيب آن قدر زباله در اين مدار زياد مي‎شود تا جايي كه ديگر نمي‎توانيم ماهواره‎اي در اين مدار قرار دهيم؛ زيرا هر ماهواره‎اي كه پرتاب كنيم به دليل اين برخورد‌ها آسيب مي‎بيند و باعث به وجود آمدن زباله‎هاي فضايي بيشتري مي‎شود و شرايط را خطرناك‎تر خواهد كرد.

سازمان فضايي اروپا مدت‎هاست به دنبال جلوگيري از بروز سندرم كسلر بوده، اما پيشرفت آهسته‎اي داشته است. بخشي از آن به‌دليل نبود قوانين سختگيرانه در اين زمينه است. اسا به دنبال تغيير قوانين بين‎المللي فضاست. به اين ترتيب هر ماهواره‎اي كه پرتاب مي‎شود، در پايان ماموريتش بايد مدار را ترك كند و اگر نتواند اين كار را انجام دهد بايد هزينه پيمانكار صنعتي كه ماهواره را برايشان برمي‎دارد، پرداخت كند. به دنبال اين طرح شركت‌هاي نوپا نيز براي ايده‎پردازي و انجام اين ماموريت به كمك متخصصان اين حوزه شكل خواهند گرفت.

با اين حال ايلان ماسك با پروژه استارلينك قصد دارد مجموعه بزرگي از ۱۲ هزار فضاپيما در مدار نزديك زمين براي پوشش جهاني اينترنت مستقر كند. بسياري از شركت‎هاي خصوصي نيز برنامه‎هاي مشابهي دارند. همه اين برنامه‌ها در مجموع زباله‏‌هاي فضايي را بيشتر مي‌كند. در چنين شرايطي خطر بروز سندرم كسلر بيش از هر زمان ديگري نگران‌كننده و جدي به نظر مي‎رسد.


آب‎وهواي فضايي

مهم‌ترين تهديدات فضايي كه زندگي ما را در زمين تهديد مي‌كند

بزرگ‎ترين توفان خورشيدي ۱۶۰ سال پيش در دهم شهريور ۱۲۳۸ رخ داد. مجموعه‎اي از فوران‎هاي سطح خورشيد كه در عرض‎هاي جغرافيايي بالاتر از ۶۵ درجه باعث شكل‎گيري شفق‎هاي قطبي مي‎شوند، به‌قدري قوي بود كه تا نزديكي خط استوا نيز قابل مشاهده بودند. برخورد اين توفان با ميدان مغناطيسي زمين باعث از كار افتادن قطب‌نماها، القاي جريان‎هاي الكتريكي شديد در سيم‎هاي تلگراف و در نتيجه وارد شدن شوك به متصدي‎هاي تلگرافخانه‎ها، آتش گرفتن برخي ادارات و تجهيزات‌شان و از كار افتادن سيستم ارتباطي شد.

تنها سرنخ اين پديده رصد‌هاي منجم آماتور انگليسي ريچارد كارينگتون بود كه شراره‏‌هاي خورشيدي را از رصدخانه‎اش در ردهيل رصد مي‎كرد. اين اولين رصد شراره‎هاي خورشيدي و مشاهده تاثير آب‎وهواي فضايي و خطرشان براي فناوري‎هاي الكترونيكي بود. به فعاليت سطح خورشيد و تاثيري كه در محيط بين سياره‎اي برجاي مي‎گذارد آب‎وهواي فضايي گفته مي‎شود و مي‎تواند به ماهواره‎ها و شبكه‏هاي برق آسيب جدي وارد كند.

توفان خورشيدي سال ۱۳۶۸/ ۱۹۸۹ حدود ده ميليون دلار خسارت به شبكه برق كبك و برخي مناطق شمالي ايالات متحده وارد و برق شش ميليون نفر را به مدت ۹ ساعت قطع كرد.

مشاوران اقتصادي و سياسي بريتانيا براي سال ۱۳۹۶/۲۰۱۷ تاثير خسارت ناشي از اختلالات سامانه ماهواره‎اي ناوبري جهاني مانند گاليلئو يا جي‎پي‎اس را براي پنج روز حدود ۲/۵ ميليارد پوند برآورد كردند؛ بنابراين خطرات حاصل از آب‏وهواي فضايي را بايد جدي بگيريم. ماهواره‏هايي كه در حال حاضر وظيفه دريافت اين اطلاعات را از فضا دارند به پايان عمر خود نزديك مي‎شوند و بايد به صورت جدي‏تري به فكر جايگزيني آن‌ها باشيم.

براي مثال بريتانيا ۲۲ ميليون يورو براي ماموريت نقطه پنجم لاگرانژي در سال ۱۳۹۵ /۲۰۱۶ تصويب كرد. اين سفينه فضايي در فاصله ۱۰ ميليون كيلومتري زمين كه ۶۰درجه پشت مدار حركت انتقالي زمين به دور خورشيد قرار دارد، قرار خواهد گرفت و فضاي بين زمين و خورشيد را رصد خواهد كرد. اين پروژه در هنگام خطر هشدار مي‎دهد تا محموله‌‏ها و سيستم‎هاي حياتي حساس در مكاني امن قرار گيرند و بعد از برطرف شدن خطر دوباره فعال شوند.


سيارك‎هاي نزديك زمين

مهم‌ترين تهديدات فضايي كه زندگي ما را در زمين تهديد مي‌كند

سوم مرداد امسال سياركي به قطر حدود صدمتر از فاصله بسيار نزديكي از كنار زمين عبور كرد. مسير عبور اين سيارك فقط يك‌پنجم زمين تا ماه با ما فاصله داشت كه در ابعاد نجومي از تار مو هم به ما نزديك‏تر بايد محسوبش كرد! اگر آن سيارك به زمين برخورد مي‎كرد، ويراني‎هاي حاصل از آن غيرقابل تصور بود. اخترشناسان به سيارك‏هايي در اين ابعاد «قاتلان شهر» (City Killers) مي‎گويند.

علت اين نامگذاري هم مشخص است. ۲۷ بهمن ۹۱ را احتمالا به خاطر مي‌آوريد. آن روز شهابسنگي تقريبا ۲۰ متري در ارتفاع ۳۰ كيلومتري آسمان چليابينسك روسيه منفجر شد (تصوير بالاي همين صفحه). موج انفجار آن به قدري قوي بود كه شيشه ساختمان‎ها فروريخت و حدود ۱۵۰۰ نفر صدمه ديدند. حالا تصور كنيد اگر به جاي آن سيارك كه قطعاتش در درياچه و مناطق جنگلي سيبري سقوط كرد، سيارك سوم مرداد در آسمان چليابينسك ظاهر مي‎شد، احتمالا تمام شهر را با خاك يكسان مي‎كرد.

ولي خبر خوشحال‌كننده اين كه ما اولين نسل ساكنان كره زمين هستيم كه براي مقابله با اين خطر، كاري از دست‌مان برمي‌آيد. در اوايل دهه ۲۰۰۰ ميلادي گروهي از متخصصان براي بررسي بهترين راهكار مقابله با برخورد سياركي با زمين دور هم جمع شدند.

راهكار‌هاي ارائه‌شده تا حدودي تخيلي بود؛ مثل تابش نور به سيارك، چون نور از سطح بازتاب مي‎شود و به‌تدريج باعث تغيير مدار سيارك خواهد شد يا اين‌كه ترسناك بود؛ براي مثال پيشنهاد شده بود تا با سلاح هسته‎اي بخشي از سيارك مورد نظر را ذوب كنيم تا براثر حرارت ايجاد شده سيارك به مدار جديدي منتقل شود.

عملي‏ترين ايده مطرح شده روش ضربه‌گير جنبشي (kinetic impactor) بود. به اين ترتيب كه فضاپيمايي سراسيمه به سيارك هدف برخورد كرده و با انرژي منتقل‌شده ناشي از ضربه، سيارك در مدار جديدي قرار گيرد.

در همين راستا ناسا قصد دارد سال آينده يكي از بزرگ‎ترين ماموريت‌هاي تا به امروز خود يعني «آزمون هدايت سيارك دوتايي» (Double Asteroid Redirection Test) كه به اختصار دارت (Dart) خوانده مي‌شود را راهي فضا كند. در اين ماموريت آزمايشي ناسا با هدف كوبيدن ماهواره‎اي به سيارك ۶۵۸۰۳ ديديموس (۶۵۸۰۳Didymos) و انحراف آن از مدارش تلاش مي‌كند تا به راه‌حلي اضطراري براي مقابله با خطر احتمالي برخورد سيارك‌ها با زمين دست يابد. با برخورد دارت و سيارك، اطلاعات ضروري از دست خواهند رفت و براي بازيابي آن‌ها از فضاپيماي هرا (Hera) استفاده خواهد شد.

مدارگرد بدون سرنشين هرا از ماموريت‎هاي اصلي سازمان فضايي اروپاست كه در صورت تامين بودجه، اطلاعات لازم و كافي مانند تركيب و ساختار فيزيكي سيارك، براي عملي‌شدن برنامه دفاع سياركي را پس از برخورد جمع‎آوري مي‏كند.

بدون ماموريت هرا، ماموريت دارت ناسا ارزش زيادي نخواهد داشت، زيرا اطلاعات دقيق علمي را در جريان برخورد از دست خواهيم داد و فقط مي‎توانيم اميدوار باشيم برخورد به‌درستي صورت گرفته باشد و به كمك تلسكوپ‎هاي زميني تغييرات مداري را اندازه‎گيري كنيم. از ديگر ماموريت‎هاي هرا، بررسي آب‎وهواي فضايي و جمع‎آوري زباله‎هاي فضايي خواهد بود. نه تنها ماموريت‎هاي دارت ناسا و هراي اسا مكمل يكديگرند بلكه باعث كاهش هزينه‎ها نيز مي‎شود.

منبع: 

https://www.bartarinha.ir/fa/news/917576/مهم‌ترين-خطرهاي-فضايي-كه-زندگي-ما-را-تهديد-مي‌كند

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.